Koleksiyon “Dervish” Serisi
Anadolu Koleksiyon “Dervish” Serisi ile Çay Muhabbetlerini Unutulmaz Kılıyor
Muhabbet eşliğinde içilen çayın paha biçilmezliğine gönderme yapan Faruk Malhan imzalı “Dervish” serisi; her biri farklı hikayeler anlatan Nâme, Semazen, Gezgin ve İrismano olmak üzere dört temadan oluşuyor.
Türk kültüründe çayın cam bardakta olanı makbuldür. Bardaklar sade olabildikleri gibi desenlerimizden, renklerimizden esinlerle çeşitlendirilebiliyor. İlk dönemlere ait bir Afrika kabı deseni, Pers sanatına ait izler, Arap süslemeleri, Khorsabad sarayından çizgiler, Dervish çay bardaklarında yeniden yorumlanıyor. Faruk Malhan tarafından, Name, Semazen, Gezgin ve İrismano temalarıyla tasarlanan bardaklar, çay kültürünün farklı bir yönü ortaya koyan hikayeleriyle dikkat çekiyor.
Bir harfin değişmesiyle anlam değiştiren ustalık
Dervish Nâme, porselen tabağında edebiyattaki bir harfin değişmesiyle anlam değiştirerek yazılan şiirlerin ustalığını, kalb sanatını taşıyor. Bu sanatın en önemli örneklerinden biri olan mahkum Şair Şahin Giray’ın I. Abdülhamit’e yazdığı mektuptan ilham alıyor. Bu bardaktaki çayın bazı olmazsa olmazları var; örneğin deminin kuvvetli, dudak payı fazla olmaması gibi. Çay bardağın ortasını çok az geçmeli, şeker ise atılmadan sahne bir gelenek olarak yalnız kıtlamaya bırakılmalı. Dervish Nâme ile içilen çaylar sizi muhabbetlere çağırıyor.
Keyif anlara açılan bir tasarım
Kıraathanelerimizden bir anekdot. “Dört çay yap! İkisi yandan çarklı olsun!” Yandan çarklı çay, bardağın yarısından fazlası taze demle dolu olanıdır, üzerine su ilave edilmez. Çay’ın şekeri yanında durur, ya şekersiz ya da kıtlama içilir. Dervish Gezgin çay bardakları insanın içindeki haylaz şeytanı, lüksü, fazlayı tetikleyen, zarafeti, bonkörlüğü, bolluğu, ikramı kışkırtan,kutlamalara, armağanlara açılan bir tasarım.
Geleceği okumaya dair bir yolculuk
360 yıllık bir öyküye sahip Cihannüma Kitabı’ndaki Kuzey ve Güney yıldız haritaları, “Dervish İrismano” çay bardaklarında yeniden yorumlandı. Günlük hayatımıza kültür ve sanat geçmişimizin güzel bir anısı olarak aktarılan bu desen; gizem, büyü, fal, dileklere dair hayal gücünün serüvenci ögelerini, ortak hafızamızın çizgileriyle yorumluyor. İrismano çay bardakları bu desen ile kültürümüzde yerleşik çay ritüeline zarafet katıyor. Çayın tadını kültürümüzle harmanlıyor. Varlık-yokluk arayışını sorguluyor ve geleceği okumaya dair bir yolculuğa davet ediyor.
Gerçek aşka yönelen semazen
Semazen dönerek gerçek aşka yönelir, olgunlaşıp geri dönüşü temsil eder. Bu esnada gönüller arası ‘sessiz’ bir muhabbet sürer. Bir tabağın içindeki bardak gibi; dolu, kırılgan ve ince… Dervish Semazen, porselen tabağında resmedilen semazen figürüyle ruhani yolculuklara dem vuruyor. Saf aşkı yansıtan bir ritüeli avucun içine sığdırarak yüreklere yollanabilsin diye ruhani bir mirasın kozasına davet ediyor. Tiryaki çaylarından vücut bulmuş formu ve sahip olduğu kuvvetli demde şekere yer yoktur, vakit bir tiryaki vazgeçilmezi olan kıtlama vaktidir. Bir acem geleneğidir koruduğu
Yorumlar