Back-Up’ın Stil ve Alışveriş Danışmanı Tülin Kermen’den Ustalar ile uğraşma kılavuzu
Evinizin dekorasyonunu mu değiştireceksiniz, inşaata mı kalkıştınız, heyecanlısınız ama aynı zamanda ne yapacağınızı mı bilmiyorsunuz?
Back-Up’ın Stil ve Alışveriş Danışmanı Tülin Kermen’in önerilerine kulak verin!
Yeni bir eve taşınmak, evi yeniden dekore etmek, evde tadilat yaptırmak… Yaşam alanında değişiklik yapma fikri kulağa hoş geliyor. Fakat bu işlem bitinceye kadar sizi zor ve yorucu bir süreç bekliyor. Sonunda hayal ettiğiniz gibi bir dekorasyona sahip olabilmek için Back-Up Stil ve Alışveriş Danışmanı Tülin Kermen önerilerini aktarıyor.
· -Emin misiniz? Daha o evi almadıysanız fikir değiştirebilirsiniz. Her şeyi hazır, hatta mobilyalı bir ev bile tutabilirsiniz; bir daha düşünün. Çünkü bu zor bir iş değil, bu bir savaş! Hayalleriniz yıkılabilir, için için gözyaşı akıtabilirsiniz. O yüzden kesin karar vermelisiniz.
· -Bu süreç sabrınızı test edecek. İş yerinizdeki arkadaşlarınızdan ileride olabilecek sinir patlamaları için önceden özür dileyin. Biriyle flört etmeye başladıysanız, ya bu aşktan ya da bu işten vazgeçin. Şaka yaptığımı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, çok ciddiyim.
· -Eviniz depreme dayanıklı mı değil mi baktırın, ardından feng shui’sine baktırın. Ben tam tersini yaptırdım, ben yandım siz yanmayın.
· -İki en fazla üç yerden fiyat alın daha fazlası kafanızı allak bullak etmekten başka bir şeye yaramayacaktır. Fiyatın içinde moloz atımlarının da dahil olduğu konusunda anlaşın.
· -Alt yapıyı bütçenin elverdiğinin en iyisini yapmak üzere düzenleyin. Diğer şeyler sonradan zamanla da olur çünkü.
· -Belediyeden her şey için izninizi alın ve apartmanın girişine asın. Tüm komşulara telefonunuzu verin ve önceden vereceğiniz rahatsızlık için özür dileyin.
· -Kendinize bir danışman belirleyin. Arkadaş, eş dost, profesyonel fark etmez sadece aklına, zevkine güvenebileceğiniz bir tek kişi olsun yeter. Bu insan birçok ödül kazanmış veya en aranan, en beğenilen vb. biri olabilir. Ama sizin için önemli olan “en” sizin lisanınızdan anlaması.
· -Ustalar “hayır” demeden “evet” demeyen insanlardır. Yani önce “yooo olmaz”, sonra kavga gürültü “tamam” derler. Bir kere anlatın, anladı mı diye kontrol edin, ardından hatırlıyor mu diye bir daha bir daha kontrol edin. Çünkü anladım tamam deyip yapmamaları çok mümkündür.
· -Anahtarınızı işçilere vermekten çekinmeyin. Her birine sokak ve ev kapısı olmak üzerine iki anahtar yaptırın ve verin. İş bittikten sonra kapının kilidini değiştirebilirsiniz.
· -Ustaların her birinin ofis, cep ve ev telefonlarını bir liste yaptırın ve pvc’letin ardından da ucunda bir delik açık anahtarlığınıza geçirin. Ya da telefonunuzun ilk 10 çabuk arama listesini ustalara ayırın. Nedenini anlamışsınızdır herhalde.
· -İnşaat terimlerine aşina olun; kalekim, betopan, ytong nedir google’dan bakın. Bilgisizliğinizi sezerlerse isteklerinize hayır deme ihtimalleri çok daha artacaktır.
· -Kendinize taşınabilir kırmızı bir ‘yeni ev defteri’ edinin. Aklınıza gelen her şeyi defterinize kaydedin.
· -Süreç boyunca çantanızda bir metre ve bir su terazisi olsun. Astigmat, acelesi olan ve inatçıları ikna etmeniz gerekecektir.
· -Elektrik prizleri, kapı, mutfak dolabı, tuvalet, küvet istediğiniz her şeyin resmini çekin, çizin ya da çizebilen birine çizdirin. Ustaya bir kopyasını verin.
· -En ufak detayı bile anlatın, anlatın, anlatın.
· -Yapacağınız işlerin listesinin aslı sizde durmak şartı ile birer kopyasını ustalara verin.
· -Ustaların trafiğini ustabaşınız, akıl vereninizle beraber konuşun. Ve yapılan gün hesabına en iyimser bakışla bir ay ekleyin.
· -Bütçenizin % 30 üstüne çıkmayı göze alın.
· -Mutlaka her gün harcamalarınızı yazın; ödemelerinizi vergi borcunuz gibi titizlikle tutun.
· -Sakın ha, bir şeyleri ustanızın zevkine bırakmayın.
· -Marangozlar ve avukatlar aynıdırlar; yaptıkları işi yapamazsın ve işler dedikleri zamanda bitmez.
· -Marangozunuzla tavsiye üzerine çalışın. Ben Fahrettin Usta’dan başkasıyla çalışamam mesela. Ama teslim tarihlerine güvenip hayatınızı düzenlemeyin, canınız acır, üzülürsünüz.
· -Zemine şap dökülmeden önce mutlaka elektrik ve su tesisatının fotoğraflayın. Çünkü ileride çıkacak bir sorunda nereden hangi tesisat geçiyor bilmeniz gerekecek.
· -Çini yaptırmak istiyorsanız bir ay üretimi sürüyor.
· -Vitrifiye vs. dahil her aleti, aldığınız firmanın servisine taktırın.
· -Tesisat ürünlerinin mekanizmalarının fotoğraflarını tesisatçınıza ulaştırın.
· -Evinizin rengi, tarzı sizi yansıtmalı ve size yakışmalıdır. Taşınmak büyük temizliktir ve büyük bir yük kalkmasıdır. Bunu lehinize kullanın ve kullanmadıklarınızı atın ya da verin.
· -Boya kutuda ayrı, duvarda ıslakken ayrı, ikinci kata ayrı, kuruduğunda apayrı durur. Her durumda bakın.
· -Boyacınızın yaptıklarını tepeden yüksek mumlu bir ampulle kontrol edin, iş işten geçmeden…
· -Yer döşemesine göre kot farklarını hesaplamayı unutmayın.
· – İnşaata her gün bakmayı ihmal etmeyin. Müsait olursanız hem iş başladığında hem de iş bitiminde uğrayın. Moloz çuvalı sayma, kaç kamyonla gelindi gidildi kontrolünüz altında olsun.
· -Her iş bitim gününde apartmanın temiz bırakıldığından emin olun, usta başınızı tembihleyin.
· -Gürültülü işleri kısa zamanda yapmaya çalışın. İşçi sayısını artırın, gün uzayacağına kişi sayısı artsın.
· -Taşınma, yerleşme işlemi bittikten sonra rötuş için boyacıları tekrar çağırın ve taşınma yüzünden oluşan apartman duvarlarındaki çizikleri de boyatın.
· -Son önerim ise ustanızı bir arkadaşınıza tavsiye ederken kefil olmam ama demeyi sakın unutmayın.
Tülin Kermen kimdir?
Tülin Kermen 1967 yılında İstanbul’da doğdu. London School of Make Up’ta Sinema-Televizyonda Sahne Makyajı eğitimi aldı. New York’ta Neighbourhood Playhouse Akademisi’nde bir süre Tiyatro eğitimi gördü. Ardından Los Angeles giderek University of California Extention’da TV-Sinema eğitimi alarak görsellik konusunda kendini geliştirdi. Türkiye’nin önde gelen firmalarında uzun yıllar fotoğraf çekimleri, reklam filmlerinde makyaj uzmanlığı, TV kanallarında yönetmenlik, prodüksiyon ve halkla ilişkiler konusunda görev aldı. Gazete Pazar’ın stil sayfalarında yazı yazmaya başlayan Kermen’in, stil danışmanlığı kariyeri porttakal.com sitesindeki yazılarıyla başladı. Tülin’in Alışveriş Torbası isimli köşesinde 18 ay boyunca yazan Tülin Kermen, Radyo Female’de alışveriş programları hazırladı ve sundu.
Kermen, şu anda Türkiye’nin önde gelen firmalarına dış görünüşleriyle iş kimliklerini birleştirerek verimlerini nasıl arttırabilecekleri konusunda eğitimler veriyor. Bireysel başvurulara stil danışmanlığı, renk analizi, alışveriş ve gardırop danışmanlığı hizmetleri sunuyor. Uzun yıllardır Dialog Anlatım İletişim’de İmaj Danışmanlığı dersleri veriyor. 2006 yılında Procter&Gamble’dan İmaj Danışmanlığı Ödülü alan Tülin Kermen, 2001 yılından bu yana Sabah gazetesinin Vitrin ekinde Vitrin Meleği isimli bir köşede stil ve moda hakkında yazılar yazıyor. Ayrıca İstanbul Moda Akademi’de stil alışveriş derlseri veren Kermen, Back-Up’ta Stil ve Alışveriş Danışmanı olarak da hizmet veriyor, yazılarını backupdunyasi.com’da paylaşıyor.
Yorumlar